НАЗАД
Снежен човек от сирене

Необходими
продукти
400 г сирене
Крема 1 и 1/2 ч.ч.
настъргано кра-
ве сирене 1 скилидка чесън черен пипер 1 стрък целина или праз лук 3-4, фи-лийки ръжен хляб 3-4 бр. черни масли-ни 1 бр. морков 24 бр. карамфилчета сол (ако е необходимо)


Начин на приготвяне
Смесват се крема сиренето и 1/2 ч.ч. от настърганото краве сирене. Добавят се скълцаната ситно скилидка чесън, пипер и сол. Поставя се в хладилник най-малко за 30 минути.
От тази доза се получават 6-8 снежни човека. Оформят се по 3 топки с различна големина за тялото на всеки снежен човек. Топките се овалват в останалото сирене и се поставят във фризера за 1 час. Малко преди да се сервира предястието, топките се изваждат от хладилника и се подреждат една върху друга. За по-голяма стабилност се закрепят с клечка за зъби. С белачка за зеленчуци се отрязва тънка лента от целината или праза, която се използва за шал на снежния човек, закрепен с едно карамфилче. От ръжения хляб се отрязват кръгчета с различен диаметър за шапката на снежния човек и се закрепят с клечка за зъби. От маслините се правят копчета, от моркова носле, а от останалите карамфилчета очи
Корабчета от сирене


Необходими
продукти
За тестото:
100 г брашно
100 г сирене Ементал, настъргано
по щипка сол и червен пипер
1 с.л. заквасена сметана или кисело мляко, 100 г масло или маргарин, на парченца, 1 бр. яйце, леко разбито
За крема:
250 мл мляко, 25 г нишесте, 25 г сирене Пармезан настърган, 50 г сирене, Гор-гондзола или Рокфор,1 бр. жълтък
250 г маргарин, сол, черен пипер
За декорацията:
зърна грозде или маслини солети
(за мачти)
2-3 правоъгълни филии сирене Ементал

Начин на приготвяне
Тестото: От продуктите се замесва тесто, като маслото се слага най-накрая и се омесва добре. Оставя се да престои 2 часа. Фурната се загрява на 190 С. Разточва се тестото на тънко (около 3 мм) и се изрязват малки трапеци, с по 2 от тях се правят лодки. Нареждат се на хартия за печене и се пекат 9-12 минути. Оставят се да изстинат.
Странджанско блюдо

Необходими
продукти
2 бр. краставици
200 г цедено мляко
300 г сирене, царе-
вица, маслини зехтин или олио, сол и скилидка чесън по желание


Начин на приготвяне
Половината от краставицата се нарязва на кубчета и се смесва с цеденото мляко, сол, зехтина, царевицата и чесъна. Другите краставици се нарязват на тънки филии. Навиват се на руло и се захващат с клечка за зъби. Пълнят се с готовият пълнеж. Украсяват се с маслини, царевица и магданоз.

НАЗАД